My ľudia môžeme zjesť takmer čokoľvek. Pijavice napité zvieracou krvou určite nie sú to najhoršie, či najzvláštnejšie jedlo, aké by sa nám mohlo dostať na stôl. Pri potulkách svetom sa dá naraziť naozaj na kadečo. Od hmyzu počnúc a končiac pri vnútornostiach, ktoré ani nie sú tepelne spracované. Preto sme zo zaujímavosti začali zbierať aj recepty z pijavíc.

Pijavice sú ako jedlo primeraným zdrojom bielkovín. Okrem toho si tepelným spracovaním uchovajú takmer polovicu svojich bioaktívnych látok. A ešte k tomu – na prekvapenie – sú veľmi chutné.

Pijavice sú úžasné, maličké zvieratá, plné silných a odolných svalov a v podstate s dlhou tráviacou trubičkou. Preto príprava pred varením nevyžaduje žiadne zvláštne postupy, ako napríklad pri mnohých morských dobrotách.

Tému – recepty z pijavíc sme spracovávali dlho, no nakoniec sme ju pre vás pripravili. Tu je výsledok – sami posúďte, či vás zaujme niektorý z receptov.

červíky

Pijavičie kúsky v marináde:

Jedným z častých a chutných spôsobov je pijavica v marináde:

Pijavice rozrežte na malé kúsky a cez noc ich nechajte namočené v zmesi červeného vína, papriky, korenia a soli – ďalšie druhy korenia podľa chuti. Na druhý deň ich orestujte na panvici.

Podávať ich môžete len tak, s chlebom alebo so zemiakmi. Môžete ich spraviť aj na spôsob praženice, či mixu so zeleninou. Ak pijavice nechcete rezať za živa, tak ich pred tým zamrazte na 24 hodín.

Pijavičie kúsky v marináde

Hustá krémova polievka:

V tomto prípade použijeme pijavice, ako súčasť hustých krémových polievok. Len si vyberte polievku, ktorú máte radi. Či to bude brokolicová, hrachová, tekvicová alebo akákoľvek iná, je to len na vás. Dôležité je, celé pijavice pridať pred záverečným mixovaním tak, aby sa varili aspoň 30 minút. Pijavice pred pridaním do varenia musíme živé posoliť, aby sa čo najviac vyvracali a zbavili sa tak aj posledných zbytkov krvi zo svojich žalúdkov.

Hustá krémova polievka

Kokteil s práškom z pijavíc:

3 dávky limonády
1/2 dávky vodky
1/2 dávky broskyňového likéru (môže byť aj jahodový alebo malinový)
1/4 dávky kanadskej whisky

Do šejkra pridáme ľad, limonádu, vodku, broskyňový likér, kanadskú whisky a čajovú lyžičku prášku z pijavíc. Dobre pretrepeme a nalejeme do vysokého kokteilového pohára. A vychutnáme si!

Kokteil s práškom z pijavíc

Pijavice na štýl krvavých klobások:

Toto jedlo je vo svete asi najviac frekventované.

Vezmeme pijavice a necháme ich doplna nakŕmiť krvou. Môže byť husacia, kačacia, konská, bravčová či hovädzia. Po nakŕmení sa pijavice zamrazia alebo ponoria na chvíľu do tekutého dusíka. Potom sa pijavice zoberú a dajú sa usmažiť do vopred zovretého oleja či bravčovej masti. Smaženie trvá aspoň 5-7 minút. Podávame s omáčkou či  samostatne, ako pochúťku.

Pijavice na štýl krvavých klobások 1
Pijavice na štýl krvavých klobások 2
Pijavice na štýl krvavých klobások 3
Pijavice na štýl krvavých klobások 4
Pijavice na štýl krvavých klobások 5

Rizoto s kúskami pijavíc alebo zapečené papriky:

Veľmi jednoduchá príprava. Jednoducho len k vášmu obľúbenému rizotu, či receptu na zapečenú papriku, pridajte kúsky nakrájaných pijavíc.

Rizoto s kúskami pijavíc alebo zapečené papriky 1
Rizoto s kúskami pijavíc alebo zapečené papriky 2
Rizoto s kúskami pijavíc alebo zapečené papriky 3

Pijavice v ceste a namočené v čokoláde:

Vyprázdnené pijavice použijeme celé alebo nadrobno nakrájané. Zabalíme ich do cesta, ktoré sa používa aj na šatôčky. Zapečieme v trúbe pri 180 stupňoch na 25-30 minút. Po vychladení namočíme do čokolády a necháme stuhnúť.  Veľmi zaujímavá zmes chutí.

Pijavice v ceste a namočené v čokoláde 1
Pijavice v ceste a namočené v čokoláde 2

Pijavice pečené na horúcom kameni:

Kameň na ohni rozpálime a potom pijavice položíme na rozpálený kameň. Necháme ich piecť na kameni do vtedy, kým sa nezačnú zväčšovať. Dáme ich dole až vtedy, keď prasknú. Vtedy sú pripravené na konzumáciu.

Pijavice pečené na horúcom kameni 1
Pijavice pečené na horúcom kameni 2
Pijavice pečené na horúcom kameni 3

Ako korenie, omáčka, či sušená príloha:

Sušené pijavice sú súčasťou celej Ázie nie len pre kuchyňu, ale aj ako liek, prísada do liečiv, omáčok a polievok je veľmi častá. Často používaná, ako súčasť prípravkou na potenciu, či afrodiziakum.

Ako Korenie, omáčka či sušená príloha 1
Ako Korenie, omáčka či sušená príloha 2
Ako Korenie, omáčka či sušená príloha 3
Ako Korenie, omáčka či sušená príloha 4
Ako Korenie, omáčka či sušená príloha 5